Sifat Fizikal Penentu Kepimpinan?

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Faimanazlan90%2Fvideos%2F1610792509000233%2F&width=700&show_text=false&height=380&appId

Mesej utama:

  1. Buku Quiet yang ditulis oleh Susan Cain (Link: Quiet) ada menceritakan tentang mengapa kita senang mengambil extroverts sebagai ketua, walaupun trait fizikalnya (suka bergaul dan petah bercakap) tidak semestinya menggambarkan keupayaan kepimpinan.
  2. Perlu latih growth mindset dalam diri dan jauhi fixed mindset. Growth mindset melihat kegagalan sebagai peluang untuk belajar dan perbaiki diri. Fixed mindset melihat kegagalan sebagai satu hakikat yang patut diterima sahaja kerana ianya telah ditentukan.
  3. Seorang pemimpin mampu menggambarkan visinya dengan jelas, menginspirasi orang lain untuk mengambil tindakan, dan mengajak orang lain untuk turut sama mengejar visi yang sama.
  4. Sifat fizikal bukan penentu seseorang itu menjadi pemimpin atau tidak. Kepimpinan bukan satu sifat fizikal. Ia sifat dalaman yang boleh dilatih.