Manis (Ep. 8)

26 Disember 2016

Ahmad dan Anis masih lagi merenung gambar perkhemahan mereka.
Anis: Seronok kan camping trip ni?
Ahmad: Yup. Best sangat. 
Ahmad tersenyum.
Anis: Hai Abang, apsal tersengih je ni? 
Ahmad: You look very beautiful in this picture.
Anis: Ehem…dalam picture tu je ke?
Ahmad menoleh memandang Anis. Dia merenung jauh ke dalam matanya buat seketika. Anis terdiam. Bilik perpustakaan itu hanya dipenuhi dengan suara Maisarah yang bermain-main seorang diri. 
Ahmad: Yes. Anis hanya beautiful dalam gambar ni je.
Anis: Oit! Kurang asam!
Anis menumbuk bahu Ahmad.
Ahmad: Adeh! Abang gurau je la.

Anis menjeling kepada Ahmad dengan mulut muncung.

Ahmad: Alamak, merajuk ke?

Anis senyap sahaja.

Ahmad: Abang gurau je. You are always beautiful. Nah, look at this picture. Nak tahu sebab apa Abang cakap Anis lawa dalam gambar ni?

Anis: Sebab apa?

Ahmad: Okay. Cuba ingat balik. Apa yang baru tentang diri Anis dalam gambar ni?

Anis: Tudung?

Ahmad: Exactly.

Anis: Hek e leh, nak kata tudung yang dia pilih lawa la tu!

Ahmad: Tak. Tudung tu hanya sehelai kain. Tudung tu tak lawa, melainkan jika dipakai dengan elok oleh orang yang memakainya.

Anis: Anis main bantai ja. Tak biasa pakai tudung tu. Main pusing lipat ikut suka hati ja.

Ahmad: Ingat lagi tak first time Anis pakai tudung tu?

Anis: First time? Hmm…tak ingat pulak. Bukan time camping ni ke yang Anis first time pakai?

Ahmad: Nope.

**********

19 Oktober 2007

Ahmad: Jap-jap, Ummi. Slow down. Apa beza bidang 45 dengan bidang 60?

Ummi: Beza saiz. Yang 60 lagi besar dari 45.

Ahmad dan Ummi sedang duduk di ruang tamu rumah. Ummi sedang mengajar Ahmad tentang tudung. 

Ahmad: Yang Ummi selalu pakai saiz apa?

Ummi: Ummi suka 60. Tapi tak kesah la saiz apa pun, janji cukup labuh untuk tutup dada. Kawan Ahmad tu pakai saiz apa?

Ahmad: Entah.

Ummi: Okay. Dia suka tudung bulat or petak or segi tiga?

Ahmad: Errr…

Ummi: Okay, tak tahu la tu. Ahmad ni nak beli tudung ni sebab apa?

Ahmad: Well, skang ni kawan Ahmad tu pakai tudung yang jarang. So, Ahmad pikir nak hadiah kat dia tudung yang tebal la.

Ummi: Nape dia tak beli sendiri je?

Ahmad: Hmm…entah.

Ummi: Camni la. Ummi rasa Ummi ada tudung lebih yang Ummi boleh bagi kat dia. Tak payah la Ahmad beli yang baru.

Ummi beredar ke biliknya untuk mengambil tudung.

Ummi: Ummi ada several tudung yang boleh Ummi bagi. Ahmad pilih la satu.

Ahmad menelaah tudung-tudung yang Ummi berikan.

Ahmad: Ahmad rasa yang biru tua ni okay kot. Kawan Ahmad tu bukan la fancy sangat. Lagipun kaler ni ngam ngan suma baju kan?

Ummi: Boleh la.

Ahmad: Nice. Thank you Ummi!

**********

26 Disember 2016

Ahmad: Abang ingat lagi. It was kelas tambahan Matematik, dengan Cikgu Rizal. That was the first time. First time Anis pakai tudung tu.

Anis: Really? Anis tak ingat la pulak. Macam mana Abang boleh ingat?

Ahmad senyum.

Ahmad: Oh, I remember that day very well.

Ahmad menarik balik senyumannya. Kini, mukanya muram. Matanya terpahat kepada gambar perkhemahan di tangannya.

Ahmad: Sometimes I wonder, what if I didn’t give you that tudung? Maybe things would be different.

**********

23 Oktober 2007

Kelas tambahan Matematik.

Ahmad: Uik? Anis mana? Kelas dah nak start dah ni.

Huda: Entah.

Ali: Dia sakit ke?

Huda: Takde la. Pagi tadi ok je.

Cikgu Rizal melangkah masuk ke kelas.

Cikgu Rizal: Assalamualaikum!

Para pelajar: Waalaikumussalam warahmatullah wabarakatuh!

Cikgu Rizal memulakan kelasnya. Ahmad menunduk dan mengambil buku-buku dan alat-alat tulis untuk digunakan dalam kelas itu daripada bawah mejanya.

Ali: Weh, ko siap keje umah tak?

Ahmad: Yup, apsal?

Ali: Jap aku nak tanya camna ko jawab soalan 30. Aku pening.

Ali menunjukkan buku kerjanya kepada Ahmad supaya Ahmad dapat menerangkan jalan kerja kepadanya. 

Ahmad: Oh, soalan ni. Memang tricky skit. Camni…

Ahmad menerangkan jalan kerja kepada Ali. Sewaktu Ahmad memberikan penerangan, Anis melangkah masuk kelas. Pandangan Ahmad teralih kepada Anis.

Ahmad terhenti seketika.

Ali: Ahmad? Ahmad? Oi!

Episod 7 | Episod 9

27 thoughts on “Manis (Ep. 8)”

  1. Ya Allah .. mengingatkan saya kpd seseorang yg pernah beri saya tudung sbb dia tegur tudung saya singkat dan jarang .. semoga Allah memberkatinya

  2. emm,, sy pun ade pengalaman mcm ni. dpt hadiah tudung yang sdikit tebal.drpd rakan sekelas jugak. smpai skrang tdung tu masih digunakan.. ;D Kemudian menanam azam utk bertdung labuh. Alhamdulillah.. tringin nk tau ending crite ni.. 😉

Comments are closed.