Cinta SMS (Ep. 8)



Abi: Ali...I don't think this is going to work out.

Ali menghembus nafas yang berat di dada, tidak mampu berkata apa-apa. 

[Flashback]

Ali mengetuk pintu bilik ibu bapanya.

Ali: Assalamualaikum.

Ayah: Waalaikumussalam warahmatullah. Masuk la.

Ali duduk bersama-sama ibu bapanya.

Ali: So...camne meeting kita ngan ustaz tadi? What do you guys think?

Mak: Hmm...kami faham and setuju ngan apa yang ustaz cakapkan.

Ali: Tapi?

Ayah: Tapi cakap tu senang, buat tu susah.

Ali: Ali tahu yang cara Ali nak kahwin akan mendapat cemuhan orang. Ali tahu jugak yang Mak Ayah akan terima komen-komen yang mungkin boleh mengguris hati.

Ali dapat baca kerisauan di muka ibu bapanya.

Ali: Tapi kalau kita dok ikut saja ngan apa yang masyarakat nak, angguk saja ngan adat-adat yang kita tahu bercanggah ngan Islam...then when will it end? Someone has to start the change, and I want to be that someone.

Ayah: Alia pulak macam mana?

Ali: Dia sama macam Ali. Dia nak perkahwinan yang simple, tapi tak de la menolak semua adat Melayu.

Ayah: Parents dia pulak?

Ali: Tak tau la. Ali tak penah jumpa diorang lagi. Hopefully diorang sama macam Alia la. So, Mak Ayah ok la ngan keputusan Ali ek?

Ayah: Ayah rasa Ali dah cukup matang untuk tahu betapa beratnya perkahwinan ni. Kalau Ali cakap yang Ali dah ready untuk hadapi suma tu, Ayah restu je.

Ali: Mak? Mak nampak cam tengah pikir something je.

Mak: Mak boleh predict yang kawan-kawan mak akan cakap macam-macam.

Ali: Mak, pikir pasal Allah je Mak. Kalau satu dunia tak suka tapi Allah je yang suka, itu dah lebih dari cukup Mak. Percaya la, kata-kata tajam diorang tu akan hilang eventually. Cuma at the beginning je kita kena bersabar skit. Kalau boleh, Ali tak nak tengok Mak or Ayah sakit hati.

Ali terima SMS dari Ahmad...

Ahmad: Salam bro. Parents aku nak jumpa ko. Ko sorang je la. Amacam?

Ali: Ya Allah!

Mak: Kenapa ni?

Ali: Ni ha, si Ahmad hantar mesej. Katanya parents Alia nak jumpa Ali. Nak jumpa Ali sorang je.

Mak: Well, in that case Mak akan restu kalau parents Alia restu. Ali pegi la jumpa diorang.

Ali: Serius? Ali tak penah buat benda camni. Gabra nih! Lagi gabra daripada interview untuk scholarship. Ada kata-kata semangat tak?

Ayah: Jangan terkencing dalam seluar okeh?

Ali: ...

[Flashback tamat]

Abi: Ali...I don't think this is going to work out.

Ali: Saya faham. Kalau wali Alia tak restu, saya tiada hak untuk bantah. Terima kasih kerana sudi luangkan masa ngan saya. Saya...mintak diri dulu.

Alia berlinangan dengan air mata. Ali berdiri dan berjalan menuju pintu masuk. 

Ali: Pak cik, mak cik...assalamualaikum.

Ali hampir melangkah keluar...

Abi: Ali...

Ali berhenti. Abi berjalan menuju Ali. Semua menumpukan perhatian kepada mereka berdua.

Abi: Jauh awak datang, ambil la ni sebagai hadiah.

Abi meletakkan sesuatu dalam tangan Ali.

Ali: Cincin?

Abi: Untuk Alia. Tahniah, awak lulus!

Ali: HA?!

Abi: Kalau saya nak kahwinkan sesape ngan Alia, saya nak make sure that he is the best for her.

Ahmad dan Alia: Laaaaaaaa.....

Ummi senyum.


Aiman Azlan

Aiman Azlan is a motivational speaker, a vlogger, and an author. With an aptitute for psychology, he likes to address topics related to emotional, mental, and spiritual well being. He has traveled all over Malaysia and beyond to speak to predominantly youth audience, speaking about various youth-related topics such as identity, love, family relationship, productivity, community, and self-worth. He now resides in Perlis with his wife and son.

67 comments:

  1. wah. makin menarik:) tak sabar nak tunggu sambungannya.

    ReplyDelete
  2. alaa dh nak kawen ke. mesti dh nk smpai ending kan. wuwuu :(

    ReplyDelete
  3. hehe..em dah agk dah..but hopefully its gonna be not same as usual:)

    ReplyDelete
  4. If only life's like this. Sigh. Too good to be true

    ReplyDelete
  5. haha! Ali got trolled!XD

    ReplyDelete
  6. Perghhh! Termeleleh pulak bace episod ni haha

    ReplyDelete
  7. x kisahla cite nie da nak hbis pun..yg penting ibrahnya...macam mana nak handle perkahwinan ikut syariat islam yg betul:)

    ReplyDelete
  8. wah. sangat suke. i want more :)

    ReplyDelete
  9. Ni kalau buat video, seronok! ;)

    ReplyDelete
  10. sangat2 menarik...
    Aiman..u're gifted...
    part yg ending tu,make me cry...
    huhuhuhu...

    ReplyDelete
  11. best...follow dr awal kot... best2.... =)

    ReplyDelete
  12. cerita yg menarik.ada byk mesej yg ingin disampaikan.berdakwah dalam cerita.done part1 till 8..:)

    ReplyDelete
  13. wah semakin menarik..xsabar nk tggu epsd strsnya...^_^

    ReplyDelete
  14. meremang bulu roma baca..best ! <3

    ReplyDelete
  15. tersenyum sendiri depan laptop :)

    ReplyDelete
  16. ahha! that's it. i'm waiting for the next episode. :)

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. so sweet..aaaaaa..:D..

    abaikan yg atas tu..muehehehe..

    ReplyDelete
  19. well,easy said than done. hoping that u 'll be the one who would do the same in reality, aiman.

    ReplyDelete
  20. http://saifulislam.com/?p=126

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah..indah kan Islam tu bila kena dgn caranye..can't wait f0r the next episode =)

    ReplyDelete
  22. Haha! I knew it! Really nice story. Excited for more.. ^^

    ReplyDelete
  23. ouhhh Allah.... nak pecah jantung eden ni.. huhu.. cepat2 sambung the next episode k! ^^

    ReplyDelete
  24. menangis aku baca.. huh
    so sweet abii

    ReplyDelete
  25. wah..membuat aku senyum ke telinga..hehe..

    ^__________^

    ReplyDelete
  26. *keep clicking the "Cinta SMS (Ep. 9)"*

    o_o but nothing's working.
    we want more! we want more! lolx

    -pikachucomel

    ReplyDelete
  27. @AKMAL SYAFIQ : Anta's right.. Life don't tend to go this way.. But don't sigh.. Remember, Allah SWT doesn't like His servants to sigh.. because sighing more often than not represents ungratefulness.

    May Allah give us all the strength we need.

    Wslm.

    ReplyDelete
  28. sweet nye abi..last ayat 2..hurm..syg nye abi kt ank dy...suke2

    ReplyDelete
  29. dah ku agak akan jadik macam ni.... haha

    ReplyDelete
  30. sempat baca ep 7 dan 8 jadi tak faham keseluruhannya tapi ending cinta SMS best.TAHNIAH!!!beruntung pada mereka yang bersandarkan segalanya pada ALLAH..

    ReplyDelete
  31. abi cuba memasukkan unsur2 saspens, ternyata berkesan ^_^

    ReplyDelete
  32. bila nak sambung 0_o

    ReplyDelete
  33. seronok baca :) banyak pengajarannya..setiap kesabaran dan tuntutan ke jalanNya pasti akan berbahagia dunia akhirat :)

    ReplyDelete
  34. wah nice story..seronok nye...
    bahagia rasenyee...hee..=)

    ReplyDelete
  35. fuhh saspen..naseb baek dpt gak last2.hehe

    ReplyDelete
  36. guidance buat mereka2 yang nak berkahwin. LIKE3!

    ReplyDelete
  37. some people wouldnt want a quitter for my daughter.

    hurmmm.

    ReplyDelete
  38. assalamualaikum abg aiman tak de ep.9 ke? :D

    ReplyDelete
  39. apa yang disampai kan ada pengajaran nya. insyallah dipertemukan seperti ini. cerita bagus sgt. :)

    ReplyDelete
  40. bahagia akn terbina jika brada d landasan yg betul..sweet story..suka sgt..:)

    ReplyDelete
  41. SAMBUNG CEPAT-CEPAT TAU!!! TAK SABAR NAK BACE LAGI, hihihi :]

    ReplyDelete
  42. nice!tggu episod 9..

    ReplyDelete
  43. best cerita ko aiman.. nice.. keep it up :D

    ReplyDelete
  44. it's good to read this. .:)

    ReplyDelete
  45. ..ayh sy juga tnya soalan yg sama..^^. ~

    ReplyDelete
  46. yah..dah agak dah ending sebegini =)

    ReplyDelete
  47. Allahurabbi. Tanpa ku sedari air mata ku mengalir. Terharu !

    ReplyDelete