Cinta SMS (Ep. 10)



Alia: Abi nak jumpa Lia?

Abi: Yes. Come, sit with me for a moment.

Alia: Ada apa Abi?

Abi: Ada something yang ayah Ali cakap yang buat Abi berfikir. Allah, lajunye masa berlalu! Abi masih lagi tengok Lia ni macam Lia ni umur 5 tahun. Tak sangka Lia dah nak berkahwin dah.

Alia: Abi, tak kira la umur Lia 5 tahun or 20 tahun ke, I will always be your little girl kan?

Abi: Haha...I guess so. Tapi Insha Allah, bulan depan Lia akan jadi isteri Ali. That means that he will be your No. 1 man, not me. Not anymore. Lia faham ke?

Alia: Jangan cakap camtu Abi, sedih Lia dengar.

Abi: Lia...Lia faham ke?

Alia menangis.

Alia: Ye Abi, Lia faham. But...you will always be my first love.

Abi menangis lalu memeluk Alia. 

Abi: I love you so much.

*****

Sebulan berlalu. Kedua-dua keluarga berada di dalam masjid untuk majlis akad nikah.

Ali: Oit, sampin aku senget ke?

Ahmad: Dah OK la bro. Brapa kali ko nak tanya aku ni?

Ali: Nervous kot! Tak sangka ramai giler orang datang.

Ahmad: Tak payah pikir banyak sangat la. Ngada-ngada la ko ni!

Ali: Hello brader! Nanti bila ko kawen plak aku nak tengok, nervous ke tak.

Ahmad senyum sahaja.

Abi: Tok Imam, saya tahu yang kebiasaannya wali akan bagi kuasa wali kat Imam untuk langsungkan perkahwinan. Tapi untuk anak saya ni, saya nak langsungkan sendiri. Imam tolong jadi saksi la ye?

Imam: Boleh, takda masalah. Itu kan hak encik. Pihak perempuan ada tetapkan apa-apa syarat kepada pihak lelaki?

Abi: Ada.

Imam: Pihak lelaki setuju?

Ali: Ye, saya dah setuju dengan syarat-syarat tu. Semua detail ada dalam kontrak perkahwinan ni.

Imam: Biar saya check dulu kontrak ni ye? Sebab kadang-kadang orang tetapkan syarat-syarat yang tak munasabah, lebih-lebih lagi yang melanggar agama.

Ali: Takda masalah. Bagus jugak Tok Imam check dulu, just to make sure.

Imam meneliti kontrak yang diberikan.

Imam: Hmm...saya tak nampak apa-apa masalah. Alhamdulillah, tinggal ijab kabul ja la.

Abi: Bismillah...

Ali bersedia.

Abi: Aku nikahkan engkau, Ali bin Abdullah, dengan anakku, Alia binti Ibrahim, dengan mahar RM2,000.

Ali: Saya terima nikahnya.

Abi: Alhamdulillah, welcome to the family.

Abi memeluk Ali.

Ali: Terima kasih...Abi.

*****

Walimah berlangsung. Suasana meriah dengan pukulan kompang dan nyanyian nasyid. Rakan-rakan dan saudara mara datang untuk meraikan penyatuan dua keluarga ini. Mereka yang kaya, miskin, anak-anak yatim, dan mereka yang alim semua dijemput hadir. Dua khemah besar membahagikan lelaki dan perempuan.


Di khemah lelaki...

Ahmad: Bro! Ko dah jadi suami orang la skang!

Ali: Alhamdulillah, aku bertuah. Best friend aku dah jadi ipar aku.

Ahmad: On that note, ko kena jaga-jaga skit la. Kalau Alia tak bahagia, aku sekeh ko!

Ali: Rilek bro, rilek.

Ayah: Ali, mana Mak letak bunga telur yang banyak-banyak tu? Bakul ni dah kosong.

Ali: Ada kat dalam rumah, sebelah telefon. Ayah tunggu sini la, biar Ali amikkan.

Ayah: Eh eh, tak payah! Ali layan tetamu sudah. Ramai kawan nak jumpa.

Bakar: Assalamualaikum! Ali my brader, barakallah!

Ali: Waalaikumussalam warahmatullah. Thanks bro! Mintak doa banyak-banyak tau.

Bakar: No hal, boleh aja. Ahmad, assalamualaikum!

Ahmad: Waalaikumussalam warahmatullah!

Bakar: Ahmad, Samad tengah carik ko la.

Ahmad: Oh ye ke? Mana dia?

Bakar: Tu ha, dok ngan si Amin, si Hakim, and si Bakri.

Ahmad: Oi Ali, jom gi jumpa diorang!

Ali: Jom! Eh jap, mana phone aku ek?

Ahmad: Ni ha, kan tadi ko suruh aku pegang?

Ali: Ops, lupa. Bak sini phone tu.


Di khemah perempuan...

Alia: Eh...Anis?

Anis: Assalamualaikum!

Alia: Waalaikumussalam warahmatullah! Bila masa ko balik? Ingatkan kat universiti lagi.

Anis: Aku amik cuti la. Takkan la nak miss walimah ko kot. Ni ha, siap bawak geng lagi.

Alia: Ya Rabbi! Nur, Laila, Aishah! Korang datang rupanya. Mati-mati aku ingat tak datang tadi. Dah la tak mesej pape pun.

Aishah: Mabruk Lia! Of course la kitorang datang. Kena la memenuhi jemputan, lebih-lebih lagi jemputan ke walimah ko.

Nur: Tahniah! Saje je tak mesej sebab nak bagi surprise.

Laila: Eh, pinggan mane ek? Aku lapar ni.

Alia: Eh sorry sorry! Korang tetamu istimewa, masuk ke dalam rumah je la. Ummi aku ada kat dalam.

Nur, Laila, dan Aishah bergerak masuk ke dalam.

Alia: Anis? Tunggu apa lagi?

Anis: Erm Lia...Ahmad mana?

Alia: Tu! Dok ngan Ali.

Anis: Oh...OK. So, tu la suami ko?

Alia: Yup!

Telefon Alia berbunyi. Ali menghantar SMS...
Ali: Tiba-tiba rasa macam sorang poet pulak hari ni.
Alia: Hihi...really?
Ali: Betul la.
Alia: How come?
Ali: I looked at you today and a poem was written in my head. Subhanallah, tetiba jek!

Alia tersenyum sendirian, sambil menjeling-jeling kepada suaminya. Ali dapat menangkap jelingan isterinya itu.

Alia: Mana poemnya?
Ali: Ala...takkan nak bagi pakai SMS je kot?
Alia: Abang sibuk layan tetamu, Lia pun sibuk layan tetamu. SMS pun kira OK la, at least for now.
Ali: Okay, you ready?
Alia: Iye. Bajet je abang ni, macam la poem dia bagus sangat.
Ali: Amboi!
Alia: Kihkih...gurau je. Silakan Mr. Poet!

Alia menunggu SMS daripada suaminya...

Ali:
My love for you is not of this earth, but of the Heavens,
Yet I know it's not possible, because Heaven is greater,
And the greatest of all Heavens, is the one with you in it,
For Heaven will not feel heavenly without you, my love.

Alia terduduk. Perlahan-lahan air matanya mengalir dan berhenti di bibirnya yang sedang mengukirkan senyuman.

Anis: Alia? Nape nangis ni?

Alia: Lain rasanya...

Anis: Apa yang lain?

Alia: Bila lafaz cinta itu halal, memang lain rasanya.

Anis memandang Ahmad di seberang sana...


*TAMAT*
Cinta SMS, karya Aiman Azlan

159 comments:

  1. yeay! alhamdulillah, habis~ hahah. congratulations. :)

    ReplyDelete
  2. superb bro ! super duper like :)

    ReplyDelete
  3. wah. Alhamdulillah mereka dah sah sbg suami isteri. Alangkah indahnya alam perkahwinan kalau direstui dari mula. Hope lpas ni ade kisah ahmad n anis pulak :)

    ReplyDelete
  4. ok.ana suka:)
    subhanallah..yg halal tu sentiasa indahkan:)

    mabruk aiman^_^

    ReplyDelete
  5. mashAllah..sngtlah indah akhir cerite ni..cik mohon share poet tu ye:)

    ReplyDelete
  6. Bro. Compile eveything into one post la...

    ReplyDelete
  7. best2..kisah ahmad tu xnak sambung? mesti lg best..~

    ReplyDelete
  8. ahmad ngan anis...?

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum...what should i say..superb!

    ReplyDelete
  10. best nye ! terharu sgt bile bace. nak nangis jugak. huu

    ReplyDelete
  11. Alia: Bila lafaz cinta itu halal, memang lain rasanya.

    keluar air mata..

    ReplyDelete
  12. huhh~~~Sadis....tp story nie mmg besh...Buat laa novelabg Aiman.... ^_^

    ReplyDelete
  13. sgt2 bes...make it novel..:D..proud of u dik..:)

    ReplyDelete
  14. really2 nice! :D
    tp ahmad n anis mcm mana?

    ReplyDelete
  15. betol2 tersentuh bila
    alia said:bila lafaz cinta itu halal,memang lain rasanya..

    ReplyDelete
  16. tengs~ really nice..

    yeah. cinta sms episod ahmah dgn anis plak.. hee~

    ReplyDelete
  17. salam...smbung crita ahmad & anis plak..

    ReplyDelete
  18. ya allah! alangkah bgusny, sume umat islam mcm nie.. indahny islam.. :')
    *terharu!

    ReplyDelete
  19. sambung cerita ahmad pulak :)

    anyway, congrate!!good story :)

    ReplyDelete
  20. awat xdak butang like..huhu...akhi..letak la butang like!!!!

    ReplyDelete
  21. cerita ni bes, mcm cite sy jgk,cuma tak la sama seratus peratus,. n harap endingnya bakal sama :) doakan

    ReplyDelete
  22. assalamualaikum...
    smoga kita mngambil plajaran...
    mari kite kmbalikn nilai2 dlm khidupn kita kmbali kpd landasan syariat ISLAM yg sebenar...
    Kitalah generasi yg akn membawa ISLAM kmbali utuh di atas dunia ALLAH ini INSYA-ALLAH...
    Wassalam

    ReplyDelete
  23. cinta muka buku x de??hehehe tp best lh citer cmni

    ReplyDelete
  24. huhu sweetnya.. the poem is nice too.. wonderful story.. (rasa sebak pulak tiba2..hehe)

    ReplyDelete
  25. subhanallah..alhamdulillah...allahuakbar....tahniah aiman krn dipilih oleh Allah utk kurniaan ilham yg mencetus rasa dan cinta bersandarkan kpd cintaNya....cerita cinta yg sgt menarik..yg manis itu adalh yg halal....

    ReplyDelete
  26. this is the best love story that i ever read before:)ALLAH comes first...in everything..no matter what it is:D

    ReplyDelete
  27. yang halal itu indah :-)
    yuk perbaiki diri kita!

    ReplyDelete
  28. superb..sebijik macam my dream wedding :'). and, thanks for the tears of happiness :')

    ReplyDelete
  29. apsal ummi ty ahmad sal anis?..

    ReplyDelete
  30. bez..total a story full of beautiful tears...tpi kn??nk taw gak kesinambungan kisah ahmad and anis..apkah kisah cinta mereka sama mcm ali n alia..or more romantik???

    ReplyDelete
  31. PENAMAT YANG MEMANG SANGAT BAHAGIA BUAT ALIA DAN ALI, BILA BERKESEMPATAN KARANGLAH CERITA AHMAD DAN ANIS PULA..

    ReplyDelete
  32. subhanaAllah.. best nye... tahniah writer! keep it up! :)

    ReplyDelete
  33. Subhanallah..indahnya bila dah halal..mabruk ya akhi utk cerita yg menarik ni.

    ReplyDelete
  34. sambung utk ahmad & anis please :) hehe
    mabruk 'alaik akh aiman.

    ReplyDelete
  35. meremang bulu roma baca the last part tu :)
    good job aimanazlan :)

    ReplyDelete
  36. semoga cerita ini dijadikan panduan dan diambil pengajaran oleh kita semua..indahnya cinta yg halal

    ReplyDelete
  37. sweetnya bila dapat bercinta dengan keberkatan dari-Nya...=)

    ReplyDelete
  38. subhanallah.. indahnya hubungan yang halal.. =)

    ReplyDelete
  39. subhanallah... cerita yg simple tp sarat dengan mesej. sangat best!!! ^^

    ReplyDelete
  40. subhanallah, i really like this story....like22222....;]

    ReplyDelete
  41. subhanallah nice hikayat..

    akhi, sambung la lagi :)

    ReplyDelete
  42. Subhanallah. Sangat indah garapannya. Baru menyedarkan diri yang sebenarnya jauh lagi daripada bersedia untuk melangkah ke alam perkahwinan. Terima kasih akhi. :)

    ReplyDelete
  43. Alhamdulillah...
    kurang setengah jam juga baca semua episod ni..
    satu malam ni shj..hee~
    memang senyum meleret je la...
    cerita yg sangat simple dengan dialog,
    tp sarat dgn ilmu/mesej..MENARIK!
    teruskan berkarya la ye...
    the BEST love story ever!
    thanks :)
    :: kalau dibukukan ok gak .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2..setuju2..Tahnia!!jika cerita ni share kat org ramai insyaallah pemikiran org skrg ni blh dubah kan sal bab2 kawennie..

      Delete
  44. assalamualaiku en.aiman

    nice story....

    keep on writing....GOOD LUCK

    P/S: sambung la lg....cite anis n ahmad plak...nice kot....hohoho

    ReplyDelete
  45. sngt ternanti-nanti ending citer ni..fiuuhhh..terbaek bro!

    ReplyDelete
  46. mohon smbung kisah anis dan ahmad ye ^_^
    mesti lg best

    ReplyDelete
  47. Bro Aiman Azlan.. Syukran jazilan for sharing this wonderful story. MasyaAllah :')
    May Allah bless

    May people can see indahnya cinta lepas pernikahan
    May people can see how sweet it is ukhwah kerana Allah
    May people can see restu parents dalam apa pun sangat penting. Apa yg penting? Keberkatan!
    and.. may people can see... kasih ayah tiada batasan :')

    Alhamdulillah.. ending dia betul2 buat bulu roma tegah berdiri, dah lah musim sejuk. Sangat menusuk kalbu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul2..sutuju sngt2..

      Delete
  48. weey...sweetnyer..nape xsmbg cite ahmad nan anis??huhu

    ReplyDelete
  49. alhamdulillah...tp cmne lak ahmad n anis?

    ReplyDelete
  50. bro aiman.
    sambung la yg ahmad pulak.
    hihi.

    jazakallah ats cerita yg sgt menarik :)

    ReplyDelete
  51. terbaik lah ending dia !!!
    tapi ape jadi antara ahmad ngn anis..??
    buat la sambungannya :D

    ReplyDelete
  52. "Bila lafaz cinta itu halal, memang lain rasanya."

    :')

    ReplyDelete
  53. subhanaALLAH..
    nk nanes bce story nie..
    :')

    ReplyDelete
  54. buat la crite anis dgn ahmad puleeeee.. >.<

    ReplyDelete
  55. Great story with a nice ending, Alhamdulillah :) Moga lebih ramai umat islam masa kini sedar akan hakikat ini.

    ReplyDelete
  56. bezzzzzzzzzzzzzzzz,, alhamdulillah, finally habis gak, anis n ahmad t jgn lpe smbong...:)

    ReplyDelete
  57. x terbayang sepasang pengatin balas2 msg masa mnyambut tetamu... awkward.. hehe..thumb up anyhow.

    ReplyDelete
  58. best nyer akhir citer nih!!!!

    ReplyDelete
  59. rasa nk kahwin plak.

    ReplyDelete
  60. May Allah bless your work,bro..barakallahu fiik..

    ReplyDelete
  61. subhanallah, very beautiful! thanks for sharing. may Allah bless. :)

    ReplyDelete
  62. Aiman Azlan, you made me cried. eventually!

    ReplyDelete
  63. lol. to be continued...? part 2? anis and ahmad? jeng jeng jeng ;D

    ReplyDelete
  64. luqman_ola89@yahoo.comTuesday, December 13, 2011

    indahnya..=)

    ReplyDelete
  65. dalam islam sebenarnya kahwin ni mudah je, tp melayu yg buat kn die jadik satu isu yg berat.. dgn hantaran bagai.

    ReplyDelete
  66. Aiman azlan...you are really 'something' dik.. mabrook. Keep up the good works.

    ReplyDelete
  67. erm..mabruk,,best,,tapi..masih byk yg perlu di baiki..

    ReplyDelete
  68. Mabruk saudara AIMAN AZLAN ! =)

    ReplyDelete
  69. Aku hanya ingin cinta yang halal..
    Di mata dunia juga akhirat !! Alhamdulillah ~

    ReplyDelete
  70. subhanAllah...nice piece ababng aiman...buat novel laa ^^

    ReplyDelete
  71. nice piece.. really like it :)

    ReplyDelete
  72. nice!!! good job! ada unsur2 dakwah.. :)

    ReplyDelete
  73. alhamdulillah.i've learned something from your piece :)

    ReplyDelete
  74. ada sambungan je gayanye??

    cinta SMS 2??

    sebab citer anis dan ahmad tergantung..

    ReplyDelete
  75. mantap laaa ! da ade ciri-2 b0le buat n0vel neh ! huhu ..btw ,mg bes la cite neh !

    ReplyDelete
  76. Yeah habis jugak ! Best lah. Cube la buat novel mesti mantop gitu :D

    ReplyDelete
  77. halal itu indah! (",)
    subhanallah...

    ReplyDelete
  78. subhanallah, terima kasih atas cerpen saudara..
    x pernah terduga titis jernih mengalir perlahan tatkala mmbca cerita ini..
    semoga dpt mghasilkan lebih banyak lagi karya2 yang mantop^_^

    ReplyDelete
  79. Alhamduillah , sesungguhnya yang halal itu indah . :)

    ReplyDelete
  80. bro...
    cite ad gaye hlovate:versus jek..

    ReplyDelete
  81. subhanallah,, sungguh indah cinta itu pabila cinta itu brjln atad dsar syariat Allah,, Allahuakbar! truskn jihad mu, saudara aiman!

    ReplyDelete
  82. ape cite pulak ahmad dan anis? sambungannnnn...

    ReplyDelete
  83. nk minx izin share kat fb yer...

    ReplyDelete
  84. Saya baca byk cerita novel dan hanya menangis bila ada babak sedih yang gila-gila punya.. but for this.. rasa sebak bila baca cerita ni. full of advice.. thank you.

    ReplyDelete
  85. subhanallah. i really love this. simple yet meaningful. :)

    ReplyDelete
  86. Allahurabbi ... sebak hati ini ... syukur masih mampu menjaga diri ini .. Ya Allah, Kau Maha Pengasih, kasihanilah kami .. ='D

    ReplyDelete
  87. menitis jugaklah air mata ni bila baca cerita ni..

    nice story!..

    hope ada sambungan untuk anis and ahmad... ^^,

    ReplyDelete
  88. best nye T_T nak tahu kisah ahmad dgn anis pula :D

    ReplyDelete
  89. Best laaa...cinta halal mmg romantik...

    ReplyDelete
  90. buat novel bro , konfem gempak, subhanallah ~ :)

    ReplyDelete
  91. the part where Abi and Alia alone really made me cry. how could I face that moment with my Abuyah soon.
    Anyways great ending, what a beautiful poem. If another idea comes, please do post it up :)

    ReplyDelete
  92. Assalamualaikum...
    hehe...nama sy pon aliya...
    thnx...good story there...
    harap kita semua boleh amik pngjrn n learn from this...
    :)

    ReplyDelete
  93. Bila lafaz cinta itu halal, memang lain rasanya. :)

    ReplyDelete
  94. best...seperti ingin mencontohi ini

    ReplyDelete
  95. AWWWWWWH DAH HABIS KE ? ALAA NAK LAGIII. GRR. BEST GILA! GOOD ONE BRO
    (:

    ReplyDelete
  96. mohon sambungan untuk ahmad dgn anis plak...bleh buat novel ni bro

    ReplyDelete
  97. Thumbs up bro ! Cite ni sangat best ! :)

    ReplyDelete
  98. make me feel to cry..... haha... aku nak kawin cepat2 gak la gitu~~~

    ReplyDelete
  99. subhanallah .. teruja sungguh ana bila membaca cerita ini .. semoga dapat terus berkarya lagi dan menghasilkan cerita2 seperti ini lagi ..

    ReplyDelete
  100. Seriously, *speechless*. Subhanallah (: Sambung lah part Anis and Ahmad.

    ReplyDelete
  101. Subhanallah . such a lovely story . terasa mcm tgk muvee :) boleh kembangkan bakat ni . wt versi drama or movee

    ReplyDelete
  102. like juga.. jazakallah.. keep on writing~

    ReplyDelete
  103. Jazakallah for the short story.. Really interesting :D

    ReplyDelete
  104. anis da ahmad bila lgi? heee (:

    ReplyDelete
  105. what's happened to Ahamad and Anis ?? >.<

    ReplyDelete
  106. tertanya jugak how about ahmad and anis ?? sengaja buat orang tertanya ye or ada sambungan ? :D

    ReplyDelete
  107. Alhamdulillah, ana suka cerita karya akhi..
    benar, cinta yg halal memberi ketenangan buat diri kita.
    InsyaAllah, sama2 kita mencapai cinta itu..

    ReplyDelete
  108. haha nama watak semua sangat mainstream :)

    cinta sms yg sangat sweet!

    ReplyDelete
  109. Alhamdulillah..cerita yg mmpu membuka mata semua pihak bahawa cinta itu lagi indah selepas kahwin.. semoga kita semua di berikan jodoh yg selayaknya....Allah Maha Berkuasa.. <3

    ReplyDelete
  110. Alhamdulillah..pepun congrtaz sbb buat citer ni..thanks juga berkongsin ilmu.. moga kita sama-sama dpt amik iktibar..dan moga Allah redha usaha ni dlm meydrkan msyrkt pd ari ni....insyaAllah.

    ReplyDelete
  111. swweeet endingg,,keep it up bro...

    ReplyDelete
  112. Subhanallah..sungguh indah jika cinta itu halal..keep writing :)

    ReplyDelete
  113. Sangat sangat sangat inspirational! mohon kebenaran nak copy.. nak print nak simpan buat collection :)

    ReplyDelete
  114. siapa nak setup utk ahmad dgn anis pula? sob.

    ReplyDelete
  115. APA SAMBUNGAN AHMAD NGAN ANISSSS !! superb cite ni !!! menarik *touching*

    ReplyDelete
  116. Terharu ;')Bestnye perkahwinan macam ni .

    ReplyDelete
  117. Subhanallah.Best jugak la crite ni.
    Sarat dengan pengajaran nasihat...
    i like :)

    ReplyDelete
  118. Apa yg terjadi dengan Ahmad dan Anis? haha..

    Apapun, best!

    ReplyDelete

Powered by Blogger.