Posts

Showing posts from August, 2017

Cinta SMS (Ep. 10)

Image
Alia: Abi nak jumpa Lia?

Abi: Yes. Come, sit with me for a moment.

Alia: Ada apa Abi?

Abi: Ada something yang ayah Ali cakap yang buat Abi berfikir. Allah, lajunye masa berlalu! Abi masih lagi tengok Lia ni macam Lia ni umur 5 tahun. Tak sangka Lia dah nak berkahwin dah.

Alia: Abi, tak kira la umur Lia 5 tahun or 20 tahun ke, I will always be your little girl kan?

Abi: Haha...I guess so. Tapi Insha Allah, bulan depan Lia akan jadi isteri Ali. That means that he will be your No. 1 man, not me. Not anymore. Lia faham ke?

Alia: Jangan cakap camtu Abi, sedih Lia dengar.

Abi: Lia...Lia faham ke?

Alia menangis.

Alia: Ye Abi, Lia faham. But...you will always be my first love.

Abi menangis lalu memeluk Alia. 

Abi: I love you so much.

*****
Sebulan berlalu. Kedua-dua keluarga berada di dalam masjid untuk majlis akad nikah.

Ali: Oit, sampin aku senget ke?

Ahmad: Dah OK la bro. Brapa kali ko nak tanya aku ni?

Ali: Nervous kot! Tak sangka ramai giler orang datang.

Ahmad: Tak payah pikir banyak sangat la. Ngada-n…

Cinta SMS (Ep. 9)

Image
Ahmad menghantar SMS kepada adiknya...

Ahmad: Oi budak! Mana biskut ngan air? Org tgh lapar ni!Alia: SABAR LA!
Alia berjalan ke ruang tamu dengan juadah untuk dihidangkan kepada tetamu: Ali dan ibu bapanya. 

Mak: Oh, ni Alia ke?

Ummi: The one and only.

Mak: Ish...ish...lawanya!

Alia senyum malu. Ahmad pula sedang menahan ketawa.

Abi: Encik ni pengetua skolah kat sebelah traffic light tu ye?

Ayah: Ye betul. Tapi Insha Allah 2 tahun lagi retire la. It's about time la anak tunggal saya ni kahwin.

Abi: Alhamdulillah. Insha Allah cikgu.

Ayah: Ali, bila plan nak buat perkahwinan ni?

Ali: Bergantung kepada Ayah ngan pak cik la. Bagi Ali, benda ni tak elok ditangguh lama sangat.

Abi: Kalau bulan depan macam mana?

Ayah: Bagus jugak tu.

Mak: OK ke Ali?

Ali: Ali orait je Mak.

Abi: Kita buat akad nikah hari Jumaat kat masjid seberang jalan tu selepas Zohor. After that, kita terus buat kenduri sampai lewat petang.

Ayah: Oh ya, cakap pasal kenduri ni kan. Since kita dok dekat-dekat je, saya fikir kita buat satu…

Cinta SMS (Ep. 8)

Image
Abi: Ali...I don't think this is going to work out.

Ali menghembus nafas yang berat di dada, tidak mampu berkata apa-apa. 

[Flashback]
Ali mengetuk pintu bilik ibu bapanya.

Ali: Assalamualaikum.

Ayah: Waalaikumussalam warahmatullah. Masuk la.

Ali duduk bersama-sama ibu bapanya.

Ali: So...camne meeting kita ngan ustaz tadi? What do you guys think?

Mak: Hmm...kami faham and setuju ngan apa yang ustaz cakapkan.

Ali: Tapi?

Ayah: Tapi cakap tu senang, buat tu susah.

Ali: Ali tahu yang cara Ali nak kahwin akan mendapat cemuhan orang. Ali tahu jugak yang Mak Ayah akan terima komen-komen yang mungkin boleh mengguris hati.

Ali dapat baca kerisauan di muka ibu bapanya.

Ali: Tapi kalau kita dok ikut saja ngan apa yang masyarakat nak, angguk saja ngan adat-adat yang kita tahu bercanggah ngan Islam...then when will it end? Someone has to start the change, and I want to be that someone.

Ayah: Alia pulak macam mana?

Ali: Dia sama macam Ali. Dia nak perkahwinan yang simple, tapi tak de la menolak semua adat Mel…