Aiman Azlan

Motivator

Vlogger

Author

Freelancer

I'm Aiman Azlan,
Motivator, Vlogger, and Author
from Perlis, Malaysia.

I have rich experience in youth engagement, both online and offline. I am passionate about social issues involving the local youth community. In 2015, I founded Aiman Azlan Academy to empower the youth with sustainable self-confidence through effective communication skill.

What I Do
Motivational Speaking

Engaging the youth, locally and internationally, through motivational speaking programs of various format, such as talks, forums, and seminars.

Training

Teaching communication skills, like vlogging, English speaking, and public speaking, through one-to-one or small group workshops.

Vlogging

Sharing thoughts and answering questions in video form on Youtube and Facebook, touching upon relevant youth topics of today.

Writing

Writing motivational and self-help books about various youth topics, such as self-confidence, identity, love, education, career, and community.

Social Media Advertising

Producing advertisements for products or services through social media copywriting and videomaking. Managed by Gushcloud.

Proofreading

Reading and making grammar corrections for final year project papers, theses, resumes, CVs, and other student-related writings.

Cinta SMS (Ep. 10)



Alia: Abi nak jumpa Lia?

Abi: Yes. Come, sit with me for a moment.

Alia: Ada apa Abi?

Abi: Ada something yang ayah Ali cakap yang buat Abi berfikir. Allah, lajunye masa berlalu! Abi masih lagi tengok Lia ni macam Lia ni umur 5 tahun. Tak sangka Lia dah nak berkahwin dah.

Alia: Abi, tak kira la umur Lia 5 tahun or 20 tahun ke, I will always be your little girl kan?

Abi: Haha...I guess so. Tapi Insha Allah, bulan depan Lia akan jadi isteri Ali. That means that he will be your No. 1 man, not me. Not anymore. Lia faham ke?

Alia: Jangan cakap camtu Abi, sedih Lia dengar.

Abi: Lia...Lia faham ke?

Alia menangis.

Alia: Ye Abi, Lia faham. But...you will always be my first love.

Abi menangis lalu memeluk Alia. 

Abi: I love you so much.

*****

Sebulan berlalu. Kedua-dua keluarga berada di dalam masjid untuk majlis akad nikah.

Ali: Oit, sampin aku senget ke?

Ahmad: Dah OK la bro. Brapa kali ko nak tanya aku ni?

Ali: Nervous kot! Tak sangka ramai giler orang datang.

Ahmad: Tak payah pikir banyak sangat la. Ngada-ngada la ko ni!

Ali: Hello brader! Nanti bila ko kawen plak aku nak tengok, nervous ke tak.

Ahmad senyum sahaja.

Abi: Tok Imam, saya tahu yang kebiasaannya wali akan bagi kuasa wali kat Imam untuk langsungkan perkahwinan. Tapi untuk anak saya ni, saya nak langsungkan sendiri. Imam tolong jadi saksi la ye?

Imam: Boleh, takda masalah. Itu kan hak encik. Pihak perempuan ada tetapkan apa-apa syarat kepada pihak lelaki?

Abi: Ada.

Imam: Pihak lelaki setuju?

Ali: Ye, saya dah setuju dengan syarat-syarat tu. Semua detail ada dalam kontrak perkahwinan ni.

Imam: Biar saya check dulu kontrak ni ye? Sebab kadang-kadang orang tetapkan syarat-syarat yang tak munasabah, lebih-lebih lagi yang melanggar agama.

Ali: Takda masalah. Bagus jugak Tok Imam check dulu, just to make sure.

Imam meneliti kontrak yang diberikan.

Imam: Hmm...saya tak nampak apa-apa masalah. Alhamdulillah, tinggal ijab kabul ja la.

Abi: Bismillah...

Ali bersedia.

Abi: Aku nikahkan engkau, Ali bin Abdullah, dengan anakku, Alia binti Ibrahim, dengan mahar RM2,000.

Ali: Saya terima nikahnya.

Abi: Alhamdulillah, welcome to the family.

Abi memeluk Ali.

Ali: Terima kasih...Abi.

*****

Walimah berlangsung. Suasana meriah dengan pukulan kompang dan nyanyian nasyid. Rakan-rakan dan saudara mara datang untuk meraikan penyatuan dua keluarga ini. Mereka yang kaya, miskin, anak-anak yatim, dan mereka yang alim semua dijemput hadir. Dua khemah besar membahagikan lelaki dan perempuan.


Di khemah lelaki...

Ahmad: Bro! Ko dah jadi suami orang la skang!

Ali: Alhamdulillah, aku bertuah. Best friend aku dah jadi ipar aku.

Ahmad: On that note, ko kena jaga-jaga skit la. Kalau Alia tak bahagia, aku sekeh ko!

Ali: Rilek bro, rilek.

Ayah: Ali, mana Mak letak bunga telur yang banyak-banyak tu? Bakul ni dah kosong.

Ali: Ada kat dalam rumah, sebelah telefon. Ayah tunggu sini la, biar Ali amikkan.

Ayah: Eh eh, tak payah! Ali layan tetamu sudah. Ramai kawan nak jumpa.

Bakar: Assalamualaikum! Ali my brader, barakallah!

Ali: Waalaikumussalam warahmatullah. Thanks bro! Mintak doa banyak-banyak tau.

Bakar: No hal, boleh aja. Ahmad, assalamualaikum!

Ahmad: Waalaikumussalam warahmatullah!

Bakar: Ahmad, Samad tengah carik ko la.

Ahmad: Oh ye ke? Mana dia?

Bakar: Tu ha, dok ngan si Amin, si Hakim, and si Bakri.

Ahmad: Oi Ali, jom gi jumpa diorang!

Ali: Jom! Eh jap, mana phone aku ek?

Ahmad: Ni ha, kan tadi ko suruh aku pegang?

Ali: Ops, lupa. Bak sini phone tu.


Di khemah perempuan...

Alia: Eh...Anis?

Anis: Assalamualaikum!

Alia: Waalaikumussalam warahmatullah! Bila masa ko balik? Ingatkan kat universiti lagi.

Anis: Aku amik cuti la. Takkan la nak miss walimah ko kot. Ni ha, siap bawak geng lagi.

Alia: Ya Rabbi! Nur, Laila, Aishah! Korang datang rupanya. Mati-mati aku ingat tak datang tadi. Dah la tak mesej pape pun.

Aishah: Mabruk Lia! Of course la kitorang datang. Kena la memenuhi jemputan, lebih-lebih lagi jemputan ke walimah ko.

Nur: Tahniah! Saje je tak mesej sebab nak bagi surprise.

Laila: Eh, pinggan mane ek? Aku lapar ni.

Alia: Eh sorry sorry! Korang tetamu istimewa, masuk ke dalam rumah je la. Ummi aku ada kat dalam.

Nur, Laila, dan Aishah bergerak masuk ke dalam.

Alia: Anis? Tunggu apa lagi?

Anis: Erm Lia...Ahmad mana?

Alia: Tu! Dok ngan Ali.

Anis: Oh...OK. So, tu la suami ko?

Alia: Yup!

Telefon Alia berbunyi. Ali menghantar SMS...
Ali: Tiba-tiba rasa macam sorang poet pulak hari ni.
Alia: Hihi...really?
Ali: Betul la.
Alia: How come?
Ali: I looked at you today and a poem was written in my head. Subhanallah, tetiba jek!

Alia tersenyum sendirian, sambil menjeling-jeling kepada suaminya. Ali dapat menangkap jelingan isterinya itu.

Alia: Mana poemnya?
Ali: Ala...takkan nak bagi pakai SMS je kot?
Alia: Abang sibuk layan tetamu, Lia pun sibuk layan tetamu. SMS pun kira OK la, at least for now.
Ali: Okay, you ready?
Alia: Iye. Bajet je abang ni, macam la poem dia bagus sangat.
Ali: Amboi!
Alia: Kihkih...gurau je. Silakan Mr. Poet!

Alia menunggu SMS daripada suaminya...

Ali:
My love for you is not of this earth, but of the Heavens,
Yet I know it's not possible, because Heaven is greater,
And the greatest of all Heavens, is the one with you in it,
For Heaven will not feel heavenly without you, my love.

Alia terduduk. Perlahan-lahan air matanya mengalir dan berhenti di bibirnya yang sedang mengukirkan senyuman.

Anis: Alia? Nape nangis ni?

Alia: Lain rasanya...

Anis: Apa yang lain?

Alia: Bila lafaz cinta itu halal, memang lain rasanya.

Anis memandang Ahmad di seberang sana...


*TAMAT*
Cinta SMS, karya Aiman Azlan

Cinta SMS (Ep. 9)



Ahmad menghantar SMS kepada adiknya...

Ahmad: Oi budak! Mana biskut ngan air? Org tgh lapar ni!
Alia: SABAR LA!

Alia berjalan ke ruang tamu dengan juadah untuk dihidangkan kepada tetamu: Ali dan ibu bapanya. 

Mak: Oh, ni Alia ke?

Ummi: The one and only.

Mak: Ish...ish...lawanya!

Alia senyum malu. Ahmad pula sedang menahan ketawa.

Abi: Encik ni pengetua skolah kat sebelah traffic light tu ye?

Ayah: Ye betul. Tapi Insha Allah 2 tahun lagi retire la. It's about time la anak tunggal saya ni kahwin.

Abi: Alhamdulillah. Insha Allah cikgu.

Ayah: Ali, bila plan nak buat perkahwinan ni?

Ali: Bergantung kepada Ayah ngan pak cik la. Bagi Ali, benda ni tak elok ditangguh lama sangat.

Abi: Kalau bulan depan macam mana?

Ayah: Bagus jugak tu.

Mak: OK ke Ali?

Ali: Ali orait je Mak.

Abi: Kita buat akad nikah hari Jumaat kat masjid seberang jalan tu selepas Zohor. After that, kita terus buat kenduri sampai lewat petang.

Ayah: Oh ya, cakap pasal kenduri ni kan. Since kita dok dekat-dekat je, saya fikir kita buat satu kenduri je cukup. Tak perlu la buat sampai dua kali.

Abi: Takda masalah. Kita split cost half and half la ye?

Ayah: Eh eh, tak perlu! Bab kenduri biar pihak lelaki yang handle. Pihak perempuan tak perlu belanja satu sen pun, sebab encik bakal hand over tanggungjawab encik ke atas Alia kat anak saya ni. Bagi saya, itu satu pengorbanan yang...priceless.

Abi: Bila fikir balik, memang sedih pun. Tapi saya rasa kurang senang kalau tak buat apa-apa untuk membantu. At least biar saya handle invitations. I insist.

Ayah: Kalau encik rasa macam tu, ok la. Erm...maharnya pulak macam mana? Pihak perempuan mintak apa?

Abi memandang Alia.

Alia: Saya mintak sebentuk cincin saja sebagai mahar.

Ali: Oh, cincin yang pak cik bagi saya minggu lepas tu ke?

Abi: Actually, tu cincin yang pak cik bagi kat isteri pak cik.

Ummi: Pak cik hadiahkan kat mak cik time kami kahwin dulu. Skang mak cik nak bagi cincin tu kat Alia.

Abi: Sebagai mahar pula, pak cik nak mintak yang lain.

Alia: Aik?

Abi: Don't worry Lia. Sebagai wali Abi boleh tetapkan mahar. Camni Ali, pak cik nak mintak sejumlah wang sebagai mahar Alia. Wang sebanyak RM2,000. Macam mane?

Ayah dan Mak memandang Ali. Ali nampak sedikit risau.

Abi: Mungkin Ali rasa pelik kenapa pak cik mintak wang kan? Sedangkan sebentuk cincin tu nampak modest. Ali tahu tak mahar yang Rasulullah bagi kat Aishah merupakan sejumlah wang emas? Lebih kurang 500 dirham dia bagi.

Ali: Iye? Oh, saya tak tahu pulak.

Abi: Pak cik consider jugak yang Ali masih lagi belajar dan pak cik consider jugak nilai mahar yang sesuai untuk wanita seperti Alia. Pak cik fikir RM2,000 itu reasonable. Betul?

Ali: Betul. Saya mampu tunaikan mahar tu.

Perbincangan ini berterusan selama hampir 2 jam. Tibalah masa untuk Ali dan ibu bapanya pulang.

Abi: Terima kasih sebab sudi datang cikgu.

Ayah: Oh takda masalah.

Mak: Saya mintak diri dulu.

Ummi: Nanti datang la lagi ye?

Ali dan ibu bapanya beredar.

Ummi: Lia, ikut Ummi pegi bilik jap.

Alia: OK.

Dalam bilik Ummi.

Ummi: Nah.

Alia: Apa ni Ummi?

Ummi: Ni baju pengantin time Ummi kahwin ngan Abi dulu. Ummi simpan elok-elok sampai skang, menunggu masa nak bagi kat anak Ummi.

Alia: Muat ke ni Ummi?

Ummi: Hello...tolong skit! Ummi dulu slim kot. Insha Allah muat.

Alia: Hehe...terima kasih Ummi. Sayang Ummi.

Ummi: Baju kurung ni maybe outdated skit. Nanti kita sama-sama hias baju ni bagi lawa skit.

Alia: OK Ummi, kita hias sama-sama. Tapi, kalau tak dihias pun Lia dah happy dah. Sebab Lia dapat pakai baju yang exactly sama yang Ummi pakai. I can't imagine a prettier dress.

Ahmad ketuk pintu.

Ummi: Masuk.

Ahmad: Uish, baju sape tu?

Alia: Ni baju yang Ummi pakai time dia kahwin ngan Abi dulu.

Ahmad: Pergh, legendary kot baju tu!

Alia: Haha...jeles?

Ahmad: Ceit! Eh Lia, Abi nak cakap skit ngan ko.

Alia: Ye ke? Okeh, Lia datang skang.

Alia keluar.

Ahmad: Erm...Ummi?

Ummi: Ye?

Ahmad: Abi ada simpan lagi baju pengantin dia?

Ummi: Hmm...rasanya ada. Kenape?

Ahmad: I was just curious. OK la, Ahmad nak gi kemas ruang tamu jap.

Ahmad berjalan menuju pintu.

Ummi: Ahmad?

Ahmad: Ye?

Ummi: Anis apa khabar?

Ahmad: ...


Cinta SMS (Ep. 8)



Abi: Ali...I don't think this is going to work out.

Ali menghembus nafas yang berat di dada, tidak mampu berkata apa-apa. 

[Flashback]

Ali mengetuk pintu bilik ibu bapanya.

Ali: Assalamualaikum.

Ayah: Waalaikumussalam warahmatullah. Masuk la.

Ali duduk bersama-sama ibu bapanya.

Ali: So...camne meeting kita ngan ustaz tadi? What do you guys think?

Mak: Hmm...kami faham and setuju ngan apa yang ustaz cakapkan.

Ali: Tapi?

Ayah: Tapi cakap tu senang, buat tu susah.

Ali: Ali tahu yang cara Ali nak kahwin akan mendapat cemuhan orang. Ali tahu jugak yang Mak Ayah akan terima komen-komen yang mungkin boleh mengguris hati.

Ali dapat baca kerisauan di muka ibu bapanya.

Ali: Tapi kalau kita dok ikut saja ngan apa yang masyarakat nak, angguk saja ngan adat-adat yang kita tahu bercanggah ngan Islam...then when will it end? Someone has to start the change, and I want to be that someone.

Ayah: Alia pulak macam mana?

Ali: Dia sama macam Ali. Dia nak perkahwinan yang simple, tapi tak de la menolak semua adat Melayu.

Ayah: Parents dia pulak?

Ali: Tak tau la. Ali tak penah jumpa diorang lagi. Hopefully diorang sama macam Alia la. So, Mak Ayah ok la ngan keputusan Ali ek?

Ayah: Ayah rasa Ali dah cukup matang untuk tahu betapa beratnya perkahwinan ni. Kalau Ali cakap yang Ali dah ready untuk hadapi suma tu, Ayah restu je.

Ali: Mak? Mak nampak cam tengah pikir something je.

Mak: Mak boleh predict yang kawan-kawan mak akan cakap macam-macam.

Ali: Mak, pikir pasal Allah je Mak. Kalau satu dunia tak suka tapi Allah je yang suka, itu dah lebih dari cukup Mak. Percaya la, kata-kata tajam diorang tu akan hilang eventually. Cuma at the beginning je kita kena bersabar skit. Kalau boleh, Ali tak nak tengok Mak or Ayah sakit hati.

Ali terima SMS dari Ahmad...

Ahmad: Salam bro. Parents aku nak jumpa ko. Ko sorang je la. Amacam?

Ali: Ya Allah!

Mak: Kenapa ni?

Ali: Ni ha, si Ahmad hantar mesej. Katanya parents Alia nak jumpa Ali. Nak jumpa Ali sorang je.

Mak: Well, in that case Mak akan restu kalau parents Alia restu. Ali pegi la jumpa diorang.

Ali: Serius? Ali tak penah buat benda camni. Gabra nih! Lagi gabra daripada interview untuk scholarship. Ada kata-kata semangat tak?

Ayah: Jangan terkencing dalam seluar okeh?

Ali: ...

[Flashback tamat]

Abi: Ali...I don't think this is going to work out.

Ali: Saya faham. Kalau wali Alia tak restu, saya tiada hak untuk bantah. Terima kasih kerana sudi luangkan masa ngan saya. Saya...mintak diri dulu.

Alia berlinangan dengan air mata. Ali berdiri dan berjalan menuju pintu masuk. 

Ali: Pak cik, mak cik...assalamualaikum.

Ali hampir melangkah keluar...

Abi: Ali...

Ali berhenti. Abi berjalan menuju Ali. Semua menumpukan perhatian kepada mereka berdua.

Abi: Jauh awak datang, ambil la ni sebagai hadiah.

Abi meletakkan sesuatu dalam tangan Ali.

Ali: Cincin?

Abi: Untuk Alia. Tahniah, awak lulus!

Ali: HA?!

Abi: Kalau saya nak kahwinkan sesape ngan Alia, saya nak make sure that he is the best for her.

Ahmad dan Alia: Laaaaaaaa.....

Ummi senyum.


Recent Vlogs

Contact Me

Location

Arau, Perlis MY

Phone number

+6 013 416 4652

Website

www.aimanazlan.com