Cinta SMS (Ep. 4)



Henset Ali berbunyi, dia membaca SMS yang baru diterimanya.

Ahmad: On my way.

15 minit kemudian, pintu rumah Ali diketuk.

Ahmad: Assalamualaikum!

Ali: Waalaikumussalam warahmatullah! Masuk la.

Ahmad: Parents ko ade?

Ali: Diorang keluar beli makanan untuk berbuka.

Ahmad: Ko tak ikut?

Ali: Tak nak ar. Bulan Ramadhan ni aku kurangkan skit trip aku ke bazar Ramadhan sebab asal aku gi bazar je sah-sah akan beli lebih dari yang aku perlukan. So, aku just order kat parents aku je la.

Ahmad: Nice.

Ali menjemput Ahmad untuk duduk.

Ahmad: So what's happenin' bro? It's been three weeks. When are you going to make your move?

Ali: Sorry bro. Semenjak kebelakangan ni aku banyak berbincang ngan parents aku pasal kahwin ni. Parents aku, Alhamdulillah, diorang ada asas agama tapi kadang-kadang tu pengaruh budaya kuat gak la. So, aku kena banyak kali slow talk ngan diorang.

Ahmad: Oh, apa masalahnya?

Ali: Well, the usual stuff I guess. Mak aku nak ada sesi persandingan, nak kenduri besar-besar, nak beli baju mahal-mahal yang aku pakai pun skali ja, and macam-macam lagi. Ada certain things yang kononnya daripada budaya kita yang aku sendiri pun tak penah dengar.

Ahmad: Ayah ko camne?

Ali: Haha...dia tak nak buat hantaran. Mas kawen jek.

Ahmad: Kira OK dah la tu. Hantaran bukan requirement pun. Takkan tu je yang korang bincang?

Ali: Ada la bincang pasal Alia skit. Aku brief la kat diorang Alia ni camne, based on apa yang ko bagitau aku. Ko takde tipu aku kan?

Ahmad: Uish, ko makan ubat gegat ke ape time sahur tadi? Mana ada aku tipu. Dalam hal ni kena jujur la. Suma yang aku gtau ko tu betul, yang positif dan jugak yang negatif. Kalau aku tipu and ko find out time kawen nanti perkara sebenar, tak ke huru-hara tu.

Ali: Chill bro, chill. Aku saje je tanye.

Ahmad: Yang pasal kenduri tu, camne? Aku kurang selesa skit, especially bab persandingan tu. Aku tak nak la adik aku berhias-hias pastu kena display kat orang ramai camtu.

Ali: Okay. Aku remind diorang tujuan sebenar kenduri tu ape. Kita buat kenduri untuk warwar kat orang ramai yang si A kawen ngan si B. Bukan nak tunjuk kat orang betapa mewahnya kenduri kita tu. And then aku cakap kat diorang yang aku nak dapatkan redha Allah dalam setiap langkah aku menuju perkahwinan.

Ahmad: What do you mean?

Ali: Ye la, takkan la aku nak mulakan perkahwinan aku ngan kaki yang salah? Kalau permulaan aku tiada berkat, macam mana pulak dengan pengakhiran aku?

Ahmad: Masha Allah, betul cakap ko. Aku tak terpikir pulak dari sudut tu. Mesti susah kan nak convince parents ko?

Ali: Agak mencabar tapi Alhamdulillah, aku perasan hati diorang dah terbuka skit. Doa aku dimakbulkan. Aku bukannya tak nak masukkan langsung adat Melayu dalam kenduri aku, cuma kena filter la dulu apa adat yang boleh dan yang tak boleh dalam Islam.

Ahmad: So, skang ni camne?

Ali: Well, aku dah arrange untuk parents aku meet ngan sorang ustaz ni. Aku rasa diorang lebih selesa kot dengar daripada dia.

Ahmad: Aku harap semua berjalan lancar la ek.

Ali: Amin. Eh jap, yang ko tetiba mesej aku kata nak datang umah aku ni nape? Bukan ko ade kelas memandu ke?

Ahmad: Aku terpaksa postpone latihan aku hari ni, sebab aku ada hal urgent ngan ko. Nasib baik pelatih aku sporting.

Ali: Apsal ni?

Ahmad: Aku nak sampaikan pesanan. Alia nak melamar ko.

Ali: HA?!

Cinta SMS (Ep. 3) | Cinta SMS (Ep. 5) - 7 July 2017

Aiman Azlan

Aiman Azlan is a motivational speaker, a vlogger, and an author. With an aptitute for psychology, he likes to address topics related to emotional, mental, and spiritual well being. He has traveled all over Malaysia and beyond to speak to predominantly youth audience, speaking about various youth-related topics such as identity, love, family relationship, productivity, community, and self-worth. He now resides in Perlis with his wife and son.

55 comments:

  1. Alia nak melamar? alaaaa cerita ni suke sangat la buat saspen xD

    ReplyDelete
  2. hehehe..ms talk kt KMB aiman azlan ckp,"skg zaman dah moden..ppuan boleh pinang laki!".. :)

    ReplyDelete
  3. Alaa nakk suspen jee. Okay cepat update next post. ;)

    ReplyDelete
  4. tak sabar nk tunggu Ep 5 pula..hee..

    ReplyDelete
  5. a suspend ending for this part... jeng jeng..

    ReplyDelete
  6. waiting for new post..heee..xsabarnye!!

    ReplyDelete
  7. Khadijah pun melamar Rasulullah, ini bukan moden tapi sudah diamalkan masa zaman Rasulullah lagi.
    tak salah menawarkan diri kepada lelaki soleh.

    Untungnya Alia dapat abang macam Ahmad.
    can't wait for the next episod. :)

    ReplyDelete
  8. makan ubat gegat. hehhe. subhanallah. what a story brother :)

    ReplyDelete
  9. dgn aku2 skali ternganga tang ending tu.. cayalah cerita ni ..x sabar nk tggu sambungan :)

    ReplyDelete
  10. OMG! cepat sambung cepat sambung! suspen suspen , hoho :DD

    ReplyDelete
  11. sekadar yang saya baca dan dgr... kisah siti khadijah meminang Rasulullah ni ada elaboration sikit.

    yang jadi org tgh ialah maisarah (org suruhan khdijah)
    pendekkan cerita.. dia tny Khadijah... ape pndpt dia ttg Rasulullah... Khadijah beri pndpt yg baik. Rasulullah ni jujur, amanah, pandai berniaga, etc..
    Then, maisarah tny Rasulullah psl Khadijah... Rasulullah pon komen bnda2 baik psl khadijah...

    Then, maisarah mcm bagi hint kat Rasulullah... x berkenan ke dgn Khadijah.. boleh dia tnykan...
    And the same thing goes to Khadijah...

    In the end... bersatulah psgn mulia ini :)

    Wallahu a'lam

    ReplyDelete
  12. can't wait for next episode,,:)

    ReplyDelete
  13. aishhh! suspen jer ...tak sabar nak cerita selanjutnya..hik3:)

    ReplyDelete
  14. ending yg suspen n sweet... bile nk continue 5th ep...??? xsabo rasenye...

    ReplyDelete
  15. cpt la ep.5.. huhu

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum.
    nice story! keep up the good work!
    next time, try buat cerita lg! best!! :D

    ReplyDelete
  17. cepat sambung! hehe~ nice one, really nice =)

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum.
    haaaa apee Alia pulak nak melamar kenapa menarik sangat niiii CEPAT SAMBUNGGGG PLEASE !

    ReplyDelete
  19. macam drama indonesia petang2.
    part suspen muka ternganga.

    ReplyDelete
  20. aduh...serius xsabar menanti epi 5 pulak..:)

    ReplyDelete
  21. coretan yg menarik..penuh unsur2 emosi..x sabar nk tunggu ep. 5..jeng3..

    ReplyDelete
  22. ok, i'm now officially addicted to this series :D bravo bravoo! :)

    ReplyDelete
  23. cant wait for the next story. keep it up brother aiman azlan. ;)

    ReplyDelete
  24. alia alia.. *geleng kepala* huhuhu

    ReplyDelete
  25. alia melamar? yup memang melawan norma. just keep waiting u write for the next episod!! what 'suspens' will come out =)

    ReplyDelete
  26. alaaaa aku tak paham lah part last tu..
    Alia nak melamar? bukan ke ali yang nak lamar alia sebap die kan da bincang ngn parents diorang..tetibe lak ni.. adooii.. sori lah aku ni lembap cket... pikap slow..
    anybody can help me ? tak paham part tu je

    ReplyDelete
  27. hoh!...ketagih aq membacanya..bile mau kluar next punye episod??..huh! dah mcm tggu komik manga(kartun jepun) kluar je...x sabo d buatnye....

    ReplyDelete
  28. Wahh, tak sabar nak tunggu cerita lepas ni.. Cepat lah sambung ye.. :D

    ReplyDelete
  29. moge masih ramai lg abg2 yg mcm ahmad kt lua sane..=)
    next episode plisssss..

    ReplyDelete
  30. i'm waiting for next cinta sms.. :)

    ReplyDelete
  31. melamar????<---tgn kedada..mata keatas...

    ReplyDelete
  32. next????? xcited nk tau,,,, hahaha

    ReplyDelete
  33. oho. ayat yang last itu telah menarik perhatian saia. *dup dap dup dap

    ReplyDelete
  34. cant wait for the next ep! ^^
    selamat hari raya!

    ReplyDelete
  35. subhanallah..cpt smbung abg aiman!! huhu

    ReplyDelete
  36. ahah. kalau macam itu, saya nak melamar encik aiman boleh?

    ReplyDelete
  37. baru ingat nk habis da..tetibe ending lain lak..haha

    ReplyDelete
  38. baiknya abang dia...mesti best klau dpt abng mcm nie...cepat-cepat la update ep 5..xsbar menantikan smbungnnya dh nie...

    ReplyDelete
  39. .............episod 5,episod 5....................

    ReplyDelete
  40. episod 5 mane?? xsabar nk tau nie....

    ReplyDelete
  41. da nk sebulan . . . nak episod 5!
    tak sabo dah ni .

    ReplyDelete
  42. SubhanaAllah..impressive ideas!!..keep writing bro Aiman,thumbs up for such kind interesting story yet full with lessons..barakaAllahu feek~(^_^)..next episode??

    ReplyDelete
  43. Maaflah banget lau spoilt the mood. Tapi nk tanya biler eh Ali kata nk melamar alia?? Terus tkde pun citer psl Alia nk melamar Ali?? Ahmad pun tk kata pape psl Ali nk melamar Alia?

    Or am I missing something??

    ReplyDelete
  44. pompan bleyh lmar llaki erk=.='

    ReplyDelete
  45. paling terasa sekali part
    'aku tak nak la adik aku berhias-hias pastu kena DISPLAY kat org ramai'
    baru sedar, kena DISPLAY rupanya

    ReplyDelete