Cinta SMS (Ep. 3)



3 bulan telah berlalu.

Alia: Assalamualaikum!

Ahmad: Waalaikumussalam warahmatullah! Hai, lewat balik.

Alia: Lia stay after kelas tadi sebab nak tanya sheikh beberapa soalan. Ramai giler yang nak tanya, tu la pasal lambat tu.

Ahmad: Fuiyoo, excited benor korang belajar ek.

Alia: Mana tak excitednya, kelas tu pasal kahwin. Alhamdulillah, sheikh tadi ada buat sesi soal jawab untuk pompuan saja. Time kelas tu asyik lelaki je yang tanya.

Ahmad: Banyak Lia belajar?

Alia: Alhamdulillah. Lia rasa rugi sebab tak belajar awal-awal. Betapa indahnya perkahwinan ni kalau dibuat dengan cara yang betul. Kalau ikut sunnah betul-betul. Kalau Lia tahu awal-awal, takkan terlintas la nak ada boyfriend.

Ahmad: So kiranya dah ready nak kahwin la ni?

Alia: Well, semalam dah berbincang ngan Ummi and Abi. Diorang kata asalkan pelajaran tidak terjejas, no problem!

Ahmad: Ha, comey benor la tu.

Alia: OK la bang, Lia nak gi mandi. Letih jugak kelas-kelas camni.

Ahmad: Mana tak letihnya, pagi sampai petang. Sabtu dan Ahad pulak tu. Ummi dah sediakan makanan, dah siap mandi tu gi makan ek.

Alia: Okeh!

Henset Ahmad berbunyi. Kawannya menghantar SMS. Dalam mesej tertulis...

Ali: Alia dah ready?
Ahmad: Dah. Your move.


Aiman Azlan

Aiman Azlan is a motivational speaker, a vlogger, and an author. With an aptitute for psychology, he likes to address topics related to emotional, mental, and spiritual well being. He has traveled all over Malaysia and beyond to speak to predominantly youth audience, speaking about various youth-related topics such as identity, love, family relationship, productivity, community, and self-worth. He now resides in Perlis with his wife and son.

66 comments:

  1. Ali tu tak lama lagi jadi adik ipar Ahmad lah kan?

    ReplyDelete
  2. Yay abang carikan??? :D

    ReplyDelete
  3. nk smbungan hehe...

    ReplyDelete
  4. bong pak bong pak bunyi kompang~~ ^^

    ReplyDelete
  5. abg carikan?how sweet! aww aww.. :D

    ReplyDelete
  6. lol. love it~ so romantic, but still ada unsur2 keagamaan Islam. hehehe :}

    ReplyDelete
  7. bez ar law dpt abg mcm ni ! :D
    niway, nk smbungan ! x)

    ReplyDelete
  8. aha senyap2 ye abg dia.
    boleh buat drama bersiri ni.

    ReplyDelete
  9. best2..hehehhe sweet tol abg dy..

    ReplyDelete
  10. biar jadi kekasih halal kan? macam kena sbijik2.thx...

    ReplyDelete
  11. tak puas baca.. pendek beno entry nye.. Heheee.. cepatla sambung.. lalaala..

    ReplyDelete
  12. nak abang yang mcm tu jugakk! :))

    ReplyDelete
  13. selamat menyambut Ramadhan al-Mubarak akh =)

    ReplyDelete
  14. aaaa tak sabar nak bace sambungannya

    ReplyDelete
  15. ta sabar na tunggu sambungan dye . .

    ReplyDelete
  16. juz wondering!!which part of kelantan u come from??coz i'm a kalantanese tooo..^_^

    ReplyDelete
  17. tiba2 je ade watak ali! originated dari nama ALIa jugak tu..hehe

    ReplyDelete
  18. hihi..so suiiitt.watak baru yg memang patut muncul.hihi.sambung lagi sambung lagi ^_^

    ReplyDelete
  19. sambung lagi!!!

    ReplyDelete
  20. ok. sangat cute. mintak izin share, bleh ^^

    jazakallah jiddan (:

    ReplyDelete
  21. macam mana la nak mula jadi abang macam ni?? Tak pandai, tapi teringin!

    ReplyDelete
  22. terbaaikkk.....

    ReplyDelete
  23. abg yg sgt best!..but i dun have a brother..hehe..

    ReplyDelete
  24. bkn sume parent yg memahami.. T__T
    trutamanya utk student kahwin awal

    ReplyDelete
  25. comel ^_^
    cm cite hlovate lak.
    didi,kucai..ked,minn@ed ===> adik-bradik sweet ^^~
    now,ahmad & alia =D

    ReplyDelete
  26. bestnye...klau nk kawin abg yg tlg carikan...
    n best nye klau ade abg...jeles..

    ReplyDelete
  27. Is this the end? if yes, superb ending..!! if no, i still do hunger for more...awesome job brother Aiman :)

    ReplyDelete
  28. Bestnye yg episode 3 nie. LIKE doe! macam ketika cinta bertasbih plak. Weh jgn end mcm ni je, sambung lagi, ak mgharap kot~

    ReplyDelete
  29. salam... betul ke dlm Islam tk de istilah cinta sebelum kawin..ummm setakat mana ia tidak di benarkan dalam Islam..i really want to know.:)

    ReplyDelete
  30. hampir 3 tahun aku tak couple. and do you what the reason is? kerana aku lakukan semua ini hanya kerana aku takut pada larangan ALLAH iaitu larangan terhadap cinta yang bukan halal bagiku. Give thanks to ALLAH sebab banyak tunjuk jalan dan kekuatan. dan aku harap dgn pengorbanan ini ALLAH akn kurniakan aku jodoh yg baik inshaALLAH.

    ReplyDelete
  31. well mencari lelaki yang benar lelaki skrg ni.. sukar sgt..aku cari lelaki yang benar2 boleh memimpin.. tk perlu yang sempurna, cukup sekadar dia boleh membawa aku ke jalan Allah...aku juga percaya pada cinta yang halal.. bila kau menolak utk bercinta mereka kata aku takut komitmen...so "jual ikan" huhuhu bla bla bla....

    ReplyDelete
  32. bagus btol klo ada abang macam nih... ^^

    ReplyDelete
  33. bro aiman pon cm watak Ahmad ni ke? anyway, good story.. can't wait for the next episode.. tlg smbung!! :)

    ReplyDelete
  34. sambong2 !!!!!! nice story ... like it

    ReplyDelete
  35. beruntunglah kalu dapt abg y baik cm 2,,,kalu x......

    ReplyDelete
  36. bosan gile cite kau yg serious x masuk akal... mmg la nampak baek and everythng, tp brape percent berlaku mcm 2 skang ni???? jgn tipu diri sendiri la.... ini semua karakter khayalan... x nak couple?? boyfriend girlfriend?? brape ramai yg bersedia nak kahwin??? sape yg nak kahwin dgn psangan yg belum ade kerje at least??? mkan sendiri pun still mintak mak bapak, nak tanggung anak org???
    ps: ak bukan follow blog kau, cume ad member post link... and ak dah terbace so ak komen,

    ReplyDelete
  37. dah name anonymous memanglah tak follow blog ni... adeh, semua orang tau kot... apekah ?? lol...

    ReplyDelete
  38. siap cakap tu xfollow. haha. perlu ke pun? pedulikan jelah bro. haters will always hate. even to themselves pun kot. hahaha

    ReplyDelete
  39. best! excited utk episod seterusnya! :)

    ReplyDelete
  40. best script ni, byk pengajaran yg boleh kita dpt. teruskan dakwah anda, tahniah!!

    ReplyDelete
  41. weh, best ar cite ko, klau ko tak kesah, bg la hak pemyambungan cite kt aku, nnt aku sambung cite dgn idea aku pulak.. hahaha..
    btw, ur story is awesome!!

    ReplyDelete
  42. Wahhhh. Comel nye kalau ada abang macam nih. Sweet gitu. :D

    ReplyDelete
  43. aduhai..bestnya ada abang camni.sentiasa ingat mengingati apa yang baik buruk..memang untunglah ada camni.ada 10 orang abang camni pun tak kisah:)

    tak sabar nak tunggu sambungan nie haaa^^

    ;)

    ReplyDelete
  44. ceh, romantik gle abg dia

    ReplyDelete
  45. haaa, bile nak sambung ni. lalala~

    ReplyDelete
  46. peremepuan yang baik untuk lelaki yang baik *or the other way round, i can't remember :D*

    dunno why, but u somehow changed my perspective about getting married early *as in, nikah masa masih belajar*. i used to say, "Nooo, naah!" on this matter. but now.... u got me thinking of the benefits there are in getting married early :)

    ReplyDelete
  47. nak mcm cerita tu jgk tapi sy tak ada abang yang nak tolong carikan jodoh.. :(
    hehe..

    ReplyDelete
  48. AkuBudakAnonAkuSukaJadiAnonMonday, October 10, 2011

    kimak punye abang..jual adek..

    ReplyDelete